Művész Kávéház

Több, mint 120 év történelme

MÚLTUNK

Utunk során, ha elfáradtunk volna, beülhetünk a Művészbe. A Ray Rezső által tervezett, 1884-ben épült neoreneszánsz lakó házban, az egykori Szenes-palotában lévő vendéglátóhely Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda néven funkcionált.

Ma hivatalosan Művész Kávéház a neve.

Késői biedermeier berendezése 1973-tól iparművészeti védettséget élvez. „A  bejáratnál található üvegre gravírozott, ámulatot keltő 1898-as évig ugyan nem tudjuk visszavezetni a múltját, ám tény, hogy a harmincas években itt üzemelt a Gerbeaud cég egyik fiók-üzlete” –  olvasható a Kávézók kalauza című könyvben.Az átépítés előtt csak a jobb oldali ajtón lehetett bejutni a belső szalonba. A legutóbbi változtatáskor a kávéházat a régire, a háború előttire igyekeztek átalakítani. Tudniillik megnyitották az addig befalazott, a bejárati ajtóval szembeni bal oldali ajtót is, hogy visszaállítsák a valahai hangulatot, és hogy így tágasabbá és átjárhatóbbá tegyék a teret. A tapétát felfrissítették és felújították a székeket is. Igyekeztek mindent megtartani-megőrizni, lehetőség szerint korhűséget idézni. Ez a cukrászda, mely a XIX. sz. vége óta közismert és közkedvelt volt elegáns és értékes berendezésével ékesítve, kedves találkozóhelye volt az operaház és a környéken lévő színházak  híres művészeinek és közönségeinek, az írótársadalomnak, a környék lakóinak.

Ha Művész (cukrászda, kávéház, eszpresszó), akkor Mándy Iván. A Művészt Mándy Iván tette legendássá, a “presszót”, a tündéri presszós lányokat. Törzsasztalának még ma is megvan a pontos helye, s annak idején egy réztáblával (természetesen rajta az ő neve) kellett jelezni, hogy ez az ő „felségterülete”. Az általánosan elterjedt hiedelem szerint csak délelőttönként ült be (más vélekedések szerint akadt, hogy délutánonként is betért), a tábla már ott volt az asztalon, újságot és kávét kért, s általában két-három óra hosszat írt, de közben főleg a körülötte lévők párbeszéd-foszlányait hallgatta. Közben nem volt szabad hozzá szólni, zavarni, csak az általa odahívottakkal beszélt.

A boldog békeidőkben, amikor Budapest a kávéházak városa is volt, a kávéházi karikaturista, Gatto Nero, igazi nevén: Wittman Rezső is minden este, azonos időben rendelt a törzshelyén, a Művész Kávéházban. Asztalához járultak mindazok, akik ebben az egyedülálló műfajban szerették volna megörökíttetni arcképüket.

A ház falán emléktábla mutatja: “Ebben a házban tartóztatták le több társával együtt 1944. november 22-én Nagy Jenő ezredest és Tartsay Vilmos századost, a Magyar Nemzeti Felkelés felszabadító bizottsága katonai vezérkarának tagjait. Itt halt hősi halált Messik János hadnagy és Széchenyi Pál zászlós.”

JELENÜNK

120 év története lengi be a díszes, elegáns kávéházat, amely századfordulóra emlékeztető atmoszférája mindenkit megérint, lenyűgöz. A kor eleganciája korszerű kényelemmel és igazi stílussal ötvöződik.  Máig megőrizte eredeti belsőjét, berendezését, gyönyörű csillárjait.

Ma éppúgy ülnek az asztaloknál régi urak és dámák, ügyvédek és művészek (ki-ki a “megszabott” idejében, rendjében), van író, aki ott tartja heti (havi) fogadóóráját.

Napjainkra a turisták és fiatalok is felkapták, s törzshelyükké választották a helyet, amely nyaranta terasszal bővül.

CUKRÁSZAINK

Cukrászaink szaktudásuknak és kísérletező kedvüknek köszönhetően élen járnak úgy az új süteménykreációk felfedezésében, mint a hagyományos, eredeti receptek alkalmazásában. Aki ebben a különleges környezetben igazi finomságokra vágyik, nálunk jó helyen jár.
Térjen be Hozzánk Ön  is, élvezze a varázslatos MŰVÉSZ világot, és kóstolja meg legkedveltebb süteményeinket: a Gesztenyés-meggyes hajót, Sacher tortát Alain Ducasse, Dupla mogyorótortát, Esterházy-szeletet valamint Krémeseinket, Pitéinket. Bőséges italkínálatunk mellett eredeti francia pékárukat, helyben sütött klasszikus sós reggeli falatokat, tortákat, süteményeket – akár elvitelre is -, valamint különleges szendvicseket, wrapokat, sőt Argentin marhából készült gulyást és főételeket is kínálunk.

MITŐL TÖBB A MŰVÉSZ?

 

– friss, minőségi alapanyagokból dolgozunk, aromákat nem használunk
– helyben készített, kézműves süteménykülönlegességek
– bőséges italválaszték, finom Caffé Perté kávék
– megbízható, állandóan magas színvonal
– profi szakember gárda, szolgálatkész, rugalmas hozzáállás
– meghitt, ámulatba ejtő légkör, kedvelt találkozóhely
– naponta friss napilapok
– kiválóan alkalmas rendezvények lebonyolítására

Címünk

1061 Budapest Andrássy út 29.

Kapcsolat

(70) 333-2116
+36 1 343 3544
info@muveszkavehaz.com

Kövess minket közösségi felületeinken

 

Nyitvatartás

Hétfő - Szombat:  9:00 - 20:00
Vasárnap és Ünnepnapokon:
9:00 - 20:00

Kérdését, észrevételét várjuk szeretettel telefonos elérhetőségeinken, illetve lehetőség szerint üzenetben!

Mielőtt még elküldené...